Kartellit palkkaavat söpöjä amerikkalaispoikia – pääsevät helpommin rajan yli

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kaksi tuikitavallista amerikkalaista teinipoikaa jäi äskettäin kiinni ihmisten salakuljettamisesta Yhdysvaltojen rajalla. He kuljettivat Meksikon rajan yli maahanmuuttajia Arizonan osavaltioon. Myöhemmin selvisi, että pojat olivat meksikolaisen kartellin palkkalistoilla ja kyse on uudesta trendistä rikollisten toiminnassa.

Meksikolaiset kartellit värväävät nyt Yhdysvaltain kansalaisia harjoittamaan ihmiskauppaa käteismaksua vastaan. Äsken poliisi narautti 19-vuotiaan Eli LaClairen ja 18-vuotiaan Landon Vertin salakuljettamassa viittä laitonta siirtolaista Yhdysvaltojen puolelle Meksikosta.

Molemmat teini-ikäiset miehet saivat syytteet ihmiskaupasta, joka voi johtaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Viranomaisilla on myös todisteita siitä, että ainakin toinen pojista oli ollut mukana aiemmissa salakuljetusoperaatioissa ennen kiinnijäämistään.

Kartellit ovat rekrytoineet nuoria kuljettamaan maahanmuuttajia jopa 3.000 dollarilla per henkilö. Satoja amerikkalaisia on otettu kiinni laittomien maahanmuuttajia kuljettaneiden autojen ratista. Nuorimmat kuljettajat ovat olleet 13-vuotiaita. Toiminta on jatkunut vuodesta 2021 ja kartellit käyttävät värväämiseen sosiaalisen median kanavia, kuten WhatsAppia ja Tiktokia.