Kaikki aktiviteetit sydämelle terveellisempiä kuin istuminen – jopa nukkuminen

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Istuminen pitkiä aikoja päivässä voi aiheuttaa useita terveyshaittoja. Näitä ovat erilaiset kiputilat esimerkiksi selässä, niskassa ja hartioissa. Istuminen voi johtaa myös painonnousuun ja aiheuttaa lihasheikkoutta. Sen lisäksi pitkään istuminen voi heikentää verenkiertoa ja lisätä verihyytymien riskiä.

Euroopan sydänlehdessä julkaistu uusi tutkimus on osoittanut, että pitkään istuminen voi olla sydämen terveydelle todella haitallista. People-sivusto kertoo tutkimuksesta, jossa Sydneyn ja Lontoon yliopistojen tutkijat analysoivat 15.000 ihmisen avulla miten heidän erilaiset vuorokauden aikana tekemät aktiviteetit vaikuttivat sydämen terveyteen.

Tutkijat listasivat aktiviteetit, jotka olivat sydämelle hyödyllisimpiä ja vähiten hyödyllisiä. Kävi ilmi, että voimakkaasti sykettä nostattava juokseminen ja portaiden kiipeäminen olivat hyviä esimerkkejä sydänterveyden kannalta hyödyllisimmistä liikuntamuodoista. Näitä seurasi kevyempi toiminta kuten seisominen tai nukkuminen.

Kaikista haitallisinta sydämen terveydelle oli istuminen. Sen vuoksi istumisen korvaaminen kohtalaisella tai voimakkaalla aktiviteetilla sai aikaan kaikista hyödyllisimmän muutoksen sydämen terveydelle. Istumista terveellisempää oli jopa makuulla oleminen ja nukkuminen. Vaikka istumisen korvaaminen puolen tunnin ajaksi seisomisella, nukkumisella tai kävelemisellä parantaa jo sydämen terveyttä, kaikista myönteisin vaikutus on kohtalaisen voimakkaalla ja kovasykkeisellä rasituksella.