Älä päästä koiraa heikolle jäille – kelluntaliivi voi pelastaa hengen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koirille on olemassa huomioliivejä, joissa on kelluntaominaisuus pelastusliivien tapaan. Sellainen on hyvä pukea tassukaverin ylle ennen jäälle lähtemistä. Jäälle ei kuitenkaan kannata mennä, ellei ole varma sen kantavuudesta. Onnettomuuksia voi käydä tutussakin paikassa.

Jää saattaa kestää juoksevan koiran painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä painokuorma voi olla liikaa ja jää pettää koiran alta. Erityisiä vaaranpaikkoja ovat yleensä virtaavat vesistöt sekä sillan aluset.

– Jos koira juoksee heikoille jäille, älä juokse koiran perään. Luonnollinen ensireaktio on sännätä hakemaan koira pois vaaratilanteesta, mutta muista, että mikäli jää ei kestä koirasi painoa, ei se todennäköisesti tule kestämään myöskään sinun painoasi. Pyri itse pysymään mahdollisimman rauhallisena ja yritä houkutella koira pois jäältä. Soita pelastusapua paikalle, jos koira tippuu jäihin, Agria Eläinvakuutus muistuttaa.

– Kun koira saadaan pois hyisestä vedestä, kuivaa turkki huolellisesti ja edistä verenkiertoa hieromalla koiraa. Kotiin päästyänne huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana. Siirrä koira lämmönlähteen lähelle tai käytä esimerkiksi hiustenkuivaajaa kuivaamiseen ja lämmittämiseen.