Näin käännät aivot positiiviseen ajatteluun – 12 sekuntia riittää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kortisolitasomme nousee stressaantuessa. Kortisoli laukaisee elimistössä taistele tai pakene -tilan, mikä juontaa juurensa aikaan, kun olimme metsästäjä-keräilijöitä. Liian suuret kortisolitasot voivat riskeerata meidät altistumaan masennukseen tai ahdistukseen.

Aivot täytyy ohjelmoida positiivisempaan tilaan.

Palauta mieleesi jokin onnistumisen tunnetta, iloa tai riemua tuottanut hetki elämässä. Pohdiskele tätä hetkeä 12 sekuntia. Istu hiljaa ja mieti, miksi tämä hetki on ollut elämässäsi myönteisiä ajatuksia tuottava.

Jatka tämän harjoituksen tekemistä aina, kun tunnet olosi stressaantuneeksi tai huomaat ajautuvasi negatiiviseen ajatuskierteeseen. Ajan myötä aivosi osaavat katsoa asioiden valoisaa puolta joutumatta ikävien tunteiden ja ajatusten pyörteeseen.

Tämä ei tarkoita, että jättäisit huomioimatta huonoja asioita. Elämä ei ole yhtä riemun juhlaa ja ikävät asiat on käsiteltävä, jotta voi nauttia hyvistä asioista. Harjoituksen avulla ohjaat aivosi uudelleen nojautumaan enemmän positiivisuuteen negatiivisuuden sijaan. Sen avulla voi rakentaa resilienssiä vaikeita tilanteita vastaan ja parantaa yleistä mielialaa.