Vessasta vedetään jopa leluja, kännyköitä ja tekohampaita – nyt sille halutaan loppu

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on nostanut pöydälle ikävän ilmiön. Jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna noin 800 000 tonnia roskaa, joka ei kuulu jätevesiin. Roskien joukosta on löytynyt jopa leluja, kännyköitä ja tekohampaita.

Isoimmat roskat jäävät kiinni puhdistuksen alkuvaiheessa olevaan siivilään eli välppään. Yleisimpiä jätevedenpuhdistamoille saapuvia roskia ovat käsipyyhepaperit, biojätteet sekä hygieniatuotteet, kuten tamponit. Joskus roskat tukkivat esimerkiksi kiinteistöjen putkia tai HSY:n jätevedenpumppaamojen pumppuja.

– Tukkeutuneiden pumppujen avaamiseen kuluu noin 300 000 euroa vuodessa. Tukosten avaamiseen kuluva henkilökunnan työaika on pois muista jätevesipumppaamoiden huoltotöistä, kertoo HSY:n tiedotteessa kaukokäyttöyksikön päällikkö Petteri Jokinen.

Puhdistamolla roskat joudutaan kuivaamaan ja kuljettamaan jätteenpolttoon. Roskia kuljetetaan vuosittain poltettavaksi noin 150 rekka-autollista. Myös tästä koituu kuluja, jotka näkyvät lopulta asukkaiden jätevesimaksuissa.

Viemäriin kuuluvat vain ihmisestä ulos tulevat jätökset, vessapaperi ja pesuvedet. Esimerkiksi talous- ja käsipyyhepaperit eivät hajoa kunnolla viemärissä. Wc- ja kylpytiloihin suositellaan hankkimaan roskakori pönttöön kuulumattomia roskia varten.

HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner muistuttaa joulun alla, ettei myöskään esimerkiksi kinkkurasva kuulu viemäriin. Se voi jähmettyessään tukkia viemäriputken seinämät ja ruokkia viemäreiden rottapopulaatiota.