Muista flunssakaudella sääntö: Kipeänä kotona – vain terveenä ihmisten ilmoille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Flunssakausi on alkanut Suomessa ryminällä ja osa ihmisistä kamppailee alentuneen vastustuskyvyn kanssa. Olipa kyseessä mikä tahansa hengitystieinfektio, tulee henkilön sairastuttuaan jäädä kotiin. Mikään muu toimi ei estä tartuttamasta muita kuin se, että liikkuu toisten ihmisten seurassa ainoastaan terveenä.

Näin hengitystieinfektioilta voi suojautua ja ehkäistä niiden leviämistä:– Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.– Muistathan jäädä sairaana kotiin. Arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet. Yleensä tähän menee 3–5 päivää.– Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.– Koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa, eikä se lieväoireisena vaadi päivystyskäyntiä.– Jos yleisvointisi laskee tai oireesi ovat vakavia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Lokakuun aikana THL:n tartuntatautirekisteriin on raportoitu viikoittain yksittäisiä influenssalöydöksiä, mutta tapausmäärissä ei ole tällä hetkellä havaittavissa merkittävää kasvua. Sen sijaan koronatartuntojen määrässä on ollut kasvua useilla hyvinvointialueilla.