Kinkkutemppu tulee taas – aiotko sinä tehdä hyvää osallistumalla?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa vuosittain järjestettävän Kinkkutempun avulla kerätään jouluruokana valmistettavan lihan paistinrasvoja kierrätyskäyttöön. Rasvat eivät siten tuki viemäreitä, vaan niistä on valmistettu Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutemppu järjestetään nyt kahdeksatta kertaa.

Keräysastioita on lähes 200 ja ne sijaitsevat kaikkien K-Citymarkettien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä Neste K -asemien ja muutamien Neste-asemien yhteydessä ympäri Suomen. Kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, mutta keräyspisteisiin voi viedä kinkun paistosta syntyvän rasvan lisäksi myös kalan, kalkkunan ja muiden ruokien paistinrasvat.

– Viime vuonna Kinkkutempussa keräsimme yhteensä huimat 45 tonnia paistinrasvaa, ja tänä vuonna haluamme tietysti ylittää määrän. Tärkeä tavoitteemme on innostaa ja kannustaa kotitalouksia miettimään kierrätystä myös jouluna ja varmistaa, ettei yhtään paistinrasvaa päätyisi ainakaan viemäriin, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä kertoo.