Ajatushautomo: Yhdysvaltojen armeija saastuttaa ilmakehää enemmän kuin kokonaiset valtiot

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain armeija on mittakaavaltaan ja toimiltaan niin laaja, ja sen hiilijalanjälki on suurempi kuin minkään muun instituution koko maailmassa. Raskas sotilaskoneisto aiheuttaa vuodessa enemmän päästöjä kuin kokonaiset valtiot, kuten Portugali tai Tanska. Tätä mieltä on ainakin Ajatushautomo Common Wealth.

Base Nation: How US Military Bases Abroad Harm America and the World -julkaisun kirjoittaja David Vine kuvailee tilannetta erikoiseksi. Kaikkien tiedossa on armeijan haitallinen vaikutus ilmastolle ja ympäristölle, mutta kukaan ei ole valmis keskustelemaan asiasta. Päästöjä on jopa yritetty salata.

Sotilaallisten päästöjen ilmoittaminen on edelleen valinnaista ilmastosopimuksissa. Yhdysvaltain sotilaskoneiston ympäristövaikutukset dokumentoitiin kahdessa vuoden 2019 raportissa. Tulokset paljastivat sen olevan maailman suurin institutionaalinen hiilivetyjen kuluttaja. Maailman johtajat keskustelevat parhaillaan ilmastonmuutoksen seurauksista COP28-huippukokouksessa Dubaissa. Yhdysvalloilla on noin 750 sotilastukikohtaa 80 eri maassa.

Ajatushautomo Common Wealthin julkaiseman tuoreen raportin mukaan armeijat ovat kokonaisuutena maailman suurimpia polttoaineen kuluttajia, ja niiden osuus maailmanlaajuisista päästöistä on 5,5 prosenttia. Vertailuna mainittakoon, että siviili-ilmailun osuus on noin kaksi prosenttia. Voimakas sotilaallinen laajeneminen on vaikuttanut myös ilmanlaatuun, ekosysteemeihin, biologiseen monimuotoisuuteen ja tukikohtien ympäristössä asuvien paikallisten ihmisten terveyteen.