Nasa lähetti kissavideon miljoonien avaruusluotaimesta – tässä syy

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on lähettänyt kissavideon takaisin maapallolle kymmenien miljoonien kilometrien päässä sijaitsevasta luotaimesta. Videota ei suinkaan lähetetty huvin vuoksi, vaan sillä testattiin merkittävää uutta teknologiaa.

Videolla nähdään erään Nasan työntekijän Taters-kissa, joka leikkii laserosoittimen punaisella valolla. Kissa pysytteli turvallisesti Maapallolla. CBS-uutissivuston mukaan Tatersista kuvattu video sen sijaan ladattiin Nasan Psyche-luotaimeen ennen sen lokakuussa tapahtunutta laukaisua.

Psyche on parhaillaan tutkimassa Marsin ja Jupiterin välistä asteroidivyöhykettä noin 31 miljoonan kilometrin päässä. Kissavideo lähetettiin luotaimesta datan lähettämiseen ja vastaanottamiseen suunnitellun laserin avulla Kaliforniassa sijaitsevaan Hale-teleskooppiin. Matka vastasi lähes 80 kertaa Maan ja Kuun etäisyyttä, mutta laser tavoitti teleskoopin vain 101 sekunnissa.

Nasan Jet Propulsion Laboratoryn elektroniikkasuunnittelija Ryan rogalinin mukaan laserin tiedonsiirto oli nopeampaa kuin useimpien internet-yhteyksien tapauksessa Maapallolla. Laserin käyttö siis nopeuttaisi datan lähettämistä ja vastaanottamista avaruudessa huomattavasti. Nykyisellään Nasa käyttää avaruudessa tapahtuvaan viestintään radioaaltoja.