Viranomainen kehottaa varovaisuuteen talviuintipaikoilla – näitä riskejä niihin liittyy

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Talviuinti on Suomessa suosittu harrastus. Talviuintipaikkoihin liittyy kuitenkin omat riskinsä, joista Turvallisuus- ja keikaalivirasto Tukes varoittaa tuoreessa tiedotteessaan. Tulesin mukaan talviuintipaikoilla on tapahtunut viime viikkoina onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

Tyypillinen talviuintipaikalla tapahtuva onnettomuus on liukastuminen. Liukastumisriski on tyypillisesti suuri kulkureiteillä ja portaissa. Tukes on saanut kuitenkin ilmoituksia myös hukkumisista ja muista vakavista onnettomuuksista.

Tukes neuvoo sijoittamaan avantoa auki pitävät pumput niin, ettei virta aiheuta vaaraa uimareille. Sähkölaitteiden ja -asennusten tulisi solveltua talvi- ja ulkokäyttöön. Paikalla tulisi myös olla pelastusrengs tai muu pelastusväline.

Tukesin mukaan turvallisuutta koskevat tiedot tulee sijoittaa talviuintipaikalle helposti nähtävälle paikalle. Uimareita kehotetaan lämmittelemään hyvin ennen veteen menemistä ja aloittamaan lyhyellä uinnilla. Saunan jälkeen kehon tulee antaa viilentyä, ja uinnin jälkeenkin tulisi lämmitellä.

– Jokainen voi myös omalla toiminnallaan varmistaa, että pulahdus on turvallinen. Tärkein neuvo on: ui aina kaverin kanssa, kertoo tiedotteessa asiantuntija Oona Järvinen Suomen Ladusta.