Pyjamapäivät elintärkeitä – vapaapäivien pitkät unet edistävät terveyttä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisten kannattaa nukkua välillä niin pitkään kuin on mahdollista. Jo kahden tunnin lisäuni vapaapäivänä vähentää tutkitusti sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä 63 prosentilla. Tämä pätee erityisesti ihmisiin, jotka työskentelevät arkisin ja saavat siksi vähemmän unta.

Kiinan Nanjingin lääketieteellisen yliopiston asiantuntijat seurasivat 3.400 ihmisen nukkumistottumuksia. He havaitsivat, että ne, jotka nukkuvat alle kuusi tuntia yössä viikon aikana, mutta kaksi tuntia enemmän viikonloppuna, kärsivät kaksi kolmasosaa todennäköisemmin lääketieteellisistä ja hengenvaarallisista terveyden riskitiloista. Toisin sanoen hektisen arjen rinnalla tulee olla riittävästi unta ja lepoa, Breaking News uutisoi.

Osa nukkuu niin sanotusti univelkoja pois viikonloppuisin. Parasta olisi nauttia myös arkisin 7-8 tunnin pituiset yöunet, mutta aina se ei ole mahdollista. Riittävän unen määrän tiedetään suojaavan sydänongelmilta, mutta tuore tutkimus paljasti, että ylimääräinen uni viikonloppuisin auttaa hitusen.