Pukinkontista nettiyhteydellä varustettu kodinkone tai älyvalo? Muista huomioida tietoturva

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Verkkoyhteys löytyy nykyään tietokoneiden, älypuhelimien ja tablettien lisäksi yhä usemmista kodin laitteista. Traficomin kyberturvallisuuskeskus on muistuttanut huolehtimaan myös näiden laitteiden tietoturvasta.

Tänäkin jouluna monista lahjapaketeista paljastuu esimerkiksi verkkoyhteydellä varustettu kodinkone tai älyvalo. Nämä laitteet voivat olla alttiita tietomurrolle. Verkkorikolliselle voi avautua mahdllisuus päästä käsiksi paitsi itse laitteeseen, myös eräänlaisena ponnahduslautana kotiverkkoon ja internetiin laajemmin.

Kyberturvalliisuuskeskus kehottaa hankkimaan tietoa laitteista, niiden turvallisuudesta ja tulevienkin päivitysten saamisesta etukäteen. Tarkkana kannattaa olla ulkomaisten verkkokauppojen kanssa. Kaikki valmistajat eivät ole kiinnostuneita tietoturvasta tai käyttäjän tietojen suojaamisesta.

Uuden laitteen käyttöönotossa kannattaa muistaa muutama asia. Laitteiden oletussalanat tulisi aina vaihtaa. Laitteet tulee pitää päivitettyinä. Mikäli mahdollista, kannattaa IoT eli esineiden internet -laitteille tehdä oma erillinen verkko.

Erityisen kriitisiä ovat arkaluontoisia tietoja käsittelevät laitteet kuten valvontakamerat sekä tärkeitä toimintoja ohjaavat laitteet, kuten lukot ja sähköjärjestelmät. Erityisesti tällaisten laitteiden kohdalla laitteiden oikeaoppisen asentamisen ja hyvän tietoturvan varmistaminen on tärkeää.