Huijarit iskevät nyt Whatsappiin – esiintyvät rekrytoijina ja lupaavat liikoja

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut Whatsapp-pikaviestisovelluksessa leviävistä huijausviesteistä. Rekrytoijina esiintyvät huijarit tarjoavat työpaikkoja, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta.

Viesteissä rekrytoitavalle luvataan etätöitä, juostavia työaikoja, hyvää palkkaa ja työtä, joka ei vaadi koulutusta tai aiempaa työkokemusta. Rekrytoijat esiintyvät olemassa olevan organisaation nimissä ja usein suomalaisten naisten nimillä. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan ainakin yhdessä tapauksessa huijauksessa on hyödynnetty aidon rekrytoijan Linkedin-profiilia.

Työ on usein esimerkiksi yhden napin painamista tai tykkäysten keräämistä sosiaalisessa mediassa. Jossain vaiheessa rekrytoitavaa henkilöä pyydetään laittamaan mukaan omia rahojaan jatkaaseen työntekoa. Häntä pyydetään käyttämään kryptovaluutan liikuttamiseen tarkoitettua alustaa ja tekemään rahansiirtoja sen kautta.

Siirrot kasvavat hitaasti yhä suuremmiksi. Lopulta työntekijä on sitonut työhön niin paljon aikaa ja rahaa, että hän jää koukkuun yrittäessään saada omiaan takaisin huijausjärjestelmästä. Seurauksena on ollut merkittäviäkin rahallisia vahinkoja.

Kyberturvallisuuskeskus kehottaa suhtautumaan epäilevästi yllättäen tuntemattomasta numerosta saapuviin työtarjouksiin. Viestit ovat usein epämääräisiä ja kiireellisiä, ja rekrytoitavalta pyydetään henkilökohtaisia tietoja sekä esimerkiksi rahansiirtoja. Minkäänlaisia haastatteluja, soveltuvuusarviointeja tai taustatarkistuksia ei tehdä.

Huijatuksi joutuneita kehotetaan olemaan yhteydessä pankkiin ja tekemään rikosilmoitus. Lisäksi väärinkäytöstä kannattaa raportoida Whatsappille.