Oulun yliopistossa kehitettiin tehokas painonhallintasovellus – muutokset pysyviä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oulun yliopistossa on kehitetty painonhallintasovellus, joka tieteellisen näytön mukaan auttaa ja tehoaa elämäntapamuutoksessa. Lihavuuden omahoitoon kehitetty sovellus toimii sellaisenaan ohjaillen painon pudottamista, ilman muita tukitoimia. Sovelluksen nimi on Onnikka.

Onnikka pohjautuu Oulun yliopistossa professori Harri Oinas-Kukkosen johdolla kehitettyyn Persuasive Systems Design -menetelmään, jossa pääpaino on käyttäytymisen muutoksen ohjaamisessa. Tutkimus selvitti, voiko matkapuhelinsovellus olla avuksi laihduttamisessa, kun sitä käytetään yksinään, ilman muita tukitoimia. Tutkimukseen osallistui yhteensä 200 henkilöä. Tutkimuksen mukaan mobiili-Onnikkaa käyttäneiden paino laski merkittävästi puolen vuoden aikana.

Tutkimukseen osallistujat eivät saaneet mobiili-Onnikan lisäksi mitään muuta hoitoa lihavuuteensa. Onnikan voi saada käyttöönsä terveydenhuollon palveluntarjoajien kautta. Pilotteja on julkistettu muun muassa Keski-Suomen hyvinvointialueella sekä Vantaalla ja Keravalla. Lihavuuden digihoidolle on varmasti kysyntää, sillä Suomessa on noin 1,2 miljoonaa lihavaa henkilöä.