Philadelphian zombie-narkkareista turistinähtävyys – Tiktok-videot parasta huumevalistusta?

Matkailu · Terhi Piiroinen

Sosiaaliseen mediaan on ladattu kilpaa videoita Yhdysvaltojen Philadelphiasta. Syynä on kaupungissa jylläävä huumausaineongelma, mikä houkuttelee turisteja katsomaan maailmanlopun näkyä paikan päälle. Syynä on tranq-niminen huumausaine, jota käytetään jo laajasti Yhdysvalloissa.

Huume tunnetaan kadulla myös nimillä tranq dope ja zombie-huume. Päihdyttävä sekoitus aiheuttaa mätäneviä haavaumia ja hengityksen lamautumista. Aine sisältää eläinlääketieteessä käytettyä ksylatsiinia, jolla vahvempi fentanyyli on laimennettu ja muutettu pitkävaikutteisemmaksi. Ainetta käyttäneet ihmiset näyttävät eläviltä kuolleilta.

Tiktokissa kilpaillaan katsojista ja yksi uusimmista trendeistä on kuvata huumeiden käyttöä Philadelphian Kensingtonin köyhällä asuinalueella. The Guardianissa on kutsuttu videoita kuvaavia turisteja hyväksikäyttäjiksi, koska videoiden pääosaan nousevat yhteiskunnan alemmat luokat.

– Ihmisiä kuvataan kuin he olisivat eläintarhassa, vaikka he tarvitsisivat apua, kliininen psykologi Geri-Lynn Utter kertoi lehdelle.

Huume on niin voimakas ja vaarallinen, että Valkoinen talo ja Yhdysvaltain huumevalvontaviranomainen DEA on antanut kiireellisen ja yleisen turvallisuusvaroituksen siitä koko maahan. Terveydenhuollon viranomaisten mukaan ksylatsiini ei reagoi mihinkään tunnettuun vastalääkeeseen, eli yliannostusten määrä tulee lisääntymään entisestään. Huumausaineen aiheuttamat mätänevät haavaumat voivat mennä helposti kuolioon. Sitä saa tilattua Kiinasta pikkurahalla, muutaman dollarin annoshintaan.

@thebizzleeffect

Winter Is Here! Which Makes The Homeless/Drug Addiction Community Critical To Survive! Awareness Matters! In Order To Help And Understand We Must Know What Were Dealing With! Kare&Assist Will Be Out Here Doing What We Can To Help Them!All In This Together They’re Still Human Beings That Needs Love! WAYS TO HELP IS IN MY BIO! Helping hands!🙏🏾💪🏾💯🙌🏾❤️

♬ The Same Dream – Trent Reznor & Atticus Ross

@thebizzleeffect Kare&Assist 🙏🏾💙🫂🙌🏾💯 #RealLife #PayItForward #HelpingHands Thank You @Stacey G For Your Blessings! @Virginia Mckale ♬ Stargazing (Slowed + Reverb) – Marcelo De Carvalho