Osalla jää korkki auki joulupyhien jälkeen – tipaton tammikuu ei auta alkoholismiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Loppuvuosi on juhlien täyttämää aikaa, jolloin nautitaan runsaasti alkoholia. Osa ihmisistä huomaa, että heidän lähipiirissään käytetään joulupyhien jälkeen edelleen reilusti alkoholia, eikä putki katkea edes arjen koittaessa. Läheisen alkoholismi on todella ahdistavaa.

– Päihdeongelmaan kuuluu vahvasti kieltäminen, selittely ja salailu. Henkilö lupaa olla raittiina, mutta ei pystykään olemaan juomatta tai sanoo ottavansa alkoholia vain tänään, mutta juokin kolme päivää putkeen – tämän tyyliset katteettomat lupaukset ovat selkeitä hälytysmerkkejä ongelmallisesta juomisesta. Lähipiiri kyllä huomaa, jos valehtelee juomisesta, juo salaa tai jättää tekemättä asioita, joita on luvannut tehdä, toteaa Rinnekotien lääketieteellinen johtaja Jarmo Kantonen.

– Jos on huolissaan esimerkiksi puolison liiallisesta juomisesta, on siitä keskusteltava suoraan ja avoimesti. Keskustelu ei välttämättä ole helppo, ja toinen varmasti hermostuu aluksi, mutta asian puheeksi ottaminen on tärkein ensimmäinen askel, hän jatkaa ja muistuttaa, että vakavaan riippuvuussuhteeseen tipaton tammikuu ei auta.

Vinkit lyhyesti:



1. Tunnista hälytysmerkit.



2. Ota asia puheeksi.



3. Valitse sopiva ajankohta keskustelulle.



4. Muista, että vastuu juomisesta on ihmisellä itsellään.



5. Kun lähipiirin tuki ja oma motivaatio alkoholinkäytön lopettamiseen eivät riitä, on aika hakea apua.