MT: Suomalainen maanviljelijä tienaa 6,4 euroa tunnilta – tekisitkö itse töitä samalla rahalla?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ruoantuottajat tekevät pitkiä päiviä huonolla palkalla. Samaan aikaan maahan tuodaan ulkomaalaisia tuotteita pilkkahinnalla. Tässä kohtaa lienee järkevä kysyä, miksi emme suosi suomalaista?

Luken tutkija Jukka Tauriainen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että maatalouden kannattavuus on heikentynyt Suomessa. Suomalaisen maatalousyrittäjän tuntipalkka on tänä vuonna vain noin 6,4 euroa. Jos haluat tukea oman alueesi tuottajia, hyödynnä erilaisten tilatorien ja Reko-jakeluiden tarjontaa. Tällöin raha menee suoraan tuottajalle ilman, että kaupat ottavat oman osuutensa välistä.

Ulkomailta rahdattu teollisesti tuotettu ruoka saadaan näyttämään toisinaan viherpesun turvin paremmalta vaihtoehdolta kuin rehellinen, kotimaassa kasvatettu, puhdas tuote. Joissakin maissa on kielletty halvempien maataloustuotteiden tuonti maahan, jotta voidaan suojella kotimaisia maatalousyrittäjiä. Tämä olisi mainio tapa parantaa ruoantuotantoa myös Suomessa.