Nyt tuli ohje saunojille: ”Lämmitä sähkösauna vasta pakkasjakson jälkeen”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Vaikka puulämmitystä on arvosteltu kovasanaisesti viime vuosikymmeninä, on se nyt noussut arvoon arvaamattomaan. Säihköistys ei olekaan aina paras ratkaisu.

– Paukkupakkasilla varaavat takat ja leivinuunit kannattaa ottaa tehokkaaseen käyttöön, ja vähentää niiden avulla sähkölämmityksen tarvetta. Asuintiloissa suosituslämpötila on +18–20 astetta. Muissa tiloissa kuten varastoissa lämpötilaa voi pakkasilla laskea alemmaskin, kunhan seuraa, etteivät vesijohdot tai patterit pääse jäätymään. Ilmanvaihtokoneesta katsotaan, että se ei toimi liian tehokkaasti, johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta neuvoo.

Motivan mukaan sähkön hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen ja pakkasilla hinta heiluu. Toisin sanoen ei kannata olla riippuvainen siitä, mitä tuntihinta näyttää. Valtionyhtiö kannustaa ajoittamaan kulutuksen edullisille tunneille, eli yöhön tai viikonlopuille. Päivi Suur-Uski vinkkaa myös käyttämään perinteisiä, pieniltäkin tuntuvia kikkoja kodin energiankulutuksen laskemiseen: kodinkoneiden käytön vähentämistä, esimerkiksi pyykin- ja astianpesun siirtämistä myöhempään ajankohtaan ja sähkösaunan lämmittämistä vasta pakkastilanteen hellitettyä. Puukiuasta voi huoletta lämmittää – olipa sää mikä tahansa.