Talven pakkasennätys paukkuu taas – Enontekiöllä -42,3 astetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomeen saapuivat vuodenvaihteessa jopa arktiset pakkaset. Samalla kuluvan talven pakkasennätys on paukkunut useampaan otteeseen. Se meni jälleen rikki torstaiaamuna Lapissa, jossa lämpötila valahti 40 asteen alapuolelle.

Enontekiön havaintoasemalla mitattiin torstaiaamuna -42,3 astetta, kertoo Foreca. Jo ennen puoltayötä asemalla mitattiin talven ensimmäinen -40 asteen alitus, joka olisi sekin riittänyt kuluvan talven pakkasennätyksen rikkomiseen.

Forecan mukaan Enontekiöllä mitattu -42,3 astetta on kylmin Suomessa mitattu lämpötila yli 10 vuoteen. Kylmempää oli viimeksi 6. helmikuuta 2012 Inari Kaamasen havaintoasemalla, jossa lämpötila laski -42,7 asteeseen.

Tämän talven pakkasennätyksestä on vielä hieman matkaa Suomen mittauhistorian pakkasennätykseen. Suomen kylmin mittaus oli -51,5 astetta, joka tehtiin Ilmatieteen laitoksen mukaan Kittikän Pokan havaintoasemalla 28. tammikuuta 1999.