Uudessa takassa tulipaloriski – vakuutusyhtiöltä varoitus

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Takkatuli loimuaa tänäkin talvena monissa suomalaiskodeissa erityisesti paukkupakkasten aikana. Vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutus kehottaa kuitenkin tarkistamaan takan paloturvallisuuden. Osassa viime vuosina rakennetuista takoista on löytynyt paloriski.

Vakuutusyhtiön tietoon on tullut vime vuoden lopulla tietoon muutama takasta johtunut tulipalovahinko. Niissä takan korvausilmakanava on rakennettu kokonaan tai osin muoviputkesta, joka ei ole paloturvallista. Puun polttamisesta syntyvä kekäle voi päästä muoviputkeen, sulattaa sen ja polttaa rakenteita.

Palo voi edetä piilossa takan ja lattian rakenteissa ja leimahtaa esimerkiksi vasta yön aikana. Pohjola vakuutuksen selvitysten perusteella korvausilmakanavan paloturvallisuudesta ei ole olemassa yksityiskohtaisia rakennusmääräyksiä, ohjeita tai suosituksia.

Palon levitessä vaarana on rakenteiden vaurioituminen. Vakavimmissa tapauksissa palo voi levitä koko rakennukseen. Tällöin riskinä ovat paitsi satoihin tuhansiin euroihin nousevat korvausvahingot, myös henkilövahingot.

– Jos takan korvausilma johdetaan suoraan takan sisälle, on huolehdittava, ettei kuumaa tuhkaa pääse siirtymään tulipesästä ja tuhkaluukusta korvausilmakanavaan. Tärkeää on tyhjentää tuhkaluukku tarpeeksi usein ja pyytää esimerkiksi nuohooja seuraavan nuohouskerran yhteydessä tarkastamaan ilmanvaihtokanavan toteutustapa ja kunto, neuvoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala tiedotteessa.