Influenssakausi rauhoittumassa päin – ei kuitenkaan vielä ohi

Terveys · Tim Isokivi

Influenssakausi ajoittuu Suomessa tyypillisesti loppuvuoden ja kevään tienoille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietojen perusteella influenssakausi vaikuttaisi olevan rauhoittumaan päin. Ohi se ei kuitenkaan ole vielä.

Jouluna edeltäneellä viikolla influenssa-aiheisia terveyskeskuskäyntejä oli reilut 1 400. Viime viikolla käyntejä oli vain hieman alle tuhat. Käyntien väheneminen voi tosin johtua muustakin, kuin influenssatapausten vähenemisestä.

– Suhtaudun näihin lukuihin varauksella. Joulunpyhien aikana näissä luvuissa voi tapahtua notkahdus, kun ihmiset eivät hakeudu samalla tavalla terveydenhuollon vastaanotoille kuin arkena. Kun ihmiset palailevat lomilta, voi olla, että tartuntoja lähtee tulemaan lisää, kommentoi THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen STT:lle.

Influenssatapaukset lähtivät nousuun viime vuonna marraskuun puolivälissä. Influenssa-aiheisten terveyskeskuskäyntien määrä lisääntyi vauhdilla jouluviikkoon asti. Ikosen mukaan Suomessa ollaan edelleen selvästi voimakkaan epidemian rajan yläpuolella.