Kyselytulos yllätti: Puolet valmiita nousemaan alkoholia nauttineen kyytiin

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa ihmisen ajokykyyn. Tästäkin huolimatta moni suomalainen on tuoreen kyselyn perusteella valmis hyppäämään alkoholia juoneen kuljettajan kyytiin, ainakin jos lakia ei teknisesti rikota.

Liikenneturva selvitti taannoin suomalaisten ajatuksia alkoholista ja ajamisesta. Lähes jokainen vastaajista tiesi päihtymystilan heikentävän ajokykyä. Kuitenkin yhteensä 47 prosenttia olisi valmis nousemaan alkoholia juoneen kuljettajan kyytiin, jos päihtymystila alittaisi rattijuopumusrajan.

– Vuonna 2021 tieliikenteen alkoholionnettomuuksissa kuoli 41 ja loukkaantui 336 ihmistä. Jo pienemmätkin alkoholimäärät huonontavat ajokykyä. Vaikutukset vain korostuvat, jos mukana on väsymystä, flunssaisuutta tai vastaavaa, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara tiedotteessa.

– Selväpäisyyden edellyttäminen kuskilta ei ole tiukkapipoisuutta vaan valinta, jolla tuetaan päihteetöntä liikennettä. Asiaan kannattaa puuttua rohkeasti ja varmistaa, että ratin taakse mennään vain selvin päin. Taksin tilaaminen tai auton avainten nappaaminen voi olla tärkeä liikenneturvallisuusteko, Elovaara muistuttaa.