Hiihto on kokovartalotreeniä – tässä fysioterapeutin vinkit

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Talviurheilun kulta-aika on nyt. Hiihtoladut ovat koko Suomessa ihailtavassa kunnossa ja ilmainen treeni tapahtuu laduilla sivakoiden. Suomen hiihtomaajoukkueen mukana yli vuosikymmenen ajan kiertänyt fysioterapeutti Jukka Salo vinkkaa nyt, mitä kuntohiihtäjän tulisi ottaa huomioon treenatessaan.

– Hiihtämällä saa koko kropan töihin, ja siinä tulee harjoitettua tasapainoa ja kehonhallintaa. Lisäksi hiihto on huomattavan nivelystävällinen laji, luettelee Terveystalon fysioterapeutti Jukka Salo hiihdon hyviä puolia.

Hiihtäjän kannattaa tehdä voimaharjoittelua etenkin keskivartalon alueelle. Itse hiihdossa on turha seurata sykemittaria, koska vauhdin sijaan tulisi keskittyä oikeanlaiseen tekniikkaan. Hiihtolenkkejä ja tyylejä kannattaa vaihdella. Ennen lenkkiä verrytellään ja sen jälkeen venytellään.

‒ Jos välillä hiihtää veren maku suussa, seuraavan kerran kannattaa pistää hidas vaihde päälle ja mennä pidempi lenkki. Paljon hiihtäville on myös hyvää vaihtelua vaihtaa tekniikkaa. Itsekin hiihdän aika tasan puolet perinteistä ja puolet luistellen. Eri tyylit kuormittavat kroppaa vähän eri tavalla.

‒ Jos kuntoilijalla on paikat jumissa, alan kysellä liikuntamääriä ja työn ja arjen kuormittavuutta. Silloin ei todennäköisesti levätä riittävästi tai tehdä kehonhuoltoa tarpeeksi. Mitä enemmän treenimäärät kasvavat, sitä enemmän pitäisi käyttää aikaa lihashuoltoon ja liikkuvuuteen – ja siihen voimaharjoitteluun.