Tutkimus: Alzheimer voi tarttua – silti todella harvinaista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uudet tutkimustodisteet viittaavat siihen, että Azheimerin tauti, eli aivoja rappeuttava sairaus voi siirtyä ihmisten välillä kudosten kautta. Kyse on kuitenkin harvinaisisesta lääketieteellisestä onnettomuudesta.

Tarttumisen mahdollisuus selvisi, kun kuolleilta elinluovuttajilta apua saaneet ihmiset saivat Alzheimerin varhaisessa iässä. Heille oli siirtynyt Alzheimeria kantavia hormoneja kudosten mukana. Siten sairaus siirtyi heidän aivoihinsa.Asiantuntijat ovat kuitenkin korostaneet, ettei ole todisteita Alzheimerin taudin siirtymisestä ihmisten välillä arjen tavallisten toimien tai perushoidon kautta.

– Emme väitä, että ihmiset voisivat saada Alzheimerin taudin toisiltaan. Tauti ei tartu samalla tavalla kuin virus- tai bakteeri-infektio. Ainoastaan silloin, kun ihmisille on vahingossa annettu tautia sisältäviä ihmiskudoksia tai ihmiskudosuutteita, niin se on saattanut tarttua. Tämä on onneksi hyvin harvinainen ja epätavallinen tilanne, University College Londonin MRC-prioniyksikön johtaja professori John Collinge sanoi.