Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Valepoliisit soittavat nyt huijauspuheluita

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa saaneensa ilmoituksia poliisin nimissä tehdyistä huijaussoitoista. Yksityisistä numeroista peräisin olevissa puheluissa on väitetty, että henkilöiden nimissä on haettu lainaa pankista.

Puheluissa poliisina esiintyvä rikollinen väittää selvittävänsä lainaan liittyviä epäselvyyksiä. Puheluun vastannutta painostetaan luovuttamaan tietojaan. Kyberturvallisuuskeskuksen saamien ilmoitusten mukaan soittajat ovat puhuneet joko suomea tai venäjää.

Puhelut voi olla melko helppo tunnistaa huijauksiksi. Ilmoitusten mukaan ne ovat olleet kehnosti toteutettuja ja epäuskottavia. Ilmoittajat eivät näin olleet uskoneet niiden tulleen todelliselta poliisilta.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan pelkästä puheluun vastaamisesta ei ole haittaa. On kuitenkin syytä muistaa, että poliisi tai pankki eivät koskaan soita ja pyydä antamaan tunnistautumistietoja tai pankkitunnuksia puhelimitse. Tietojaan luovuttaneiden tai rahaa menettäneiden kehotetaan ottamaan välittömästi yhteyttä pankkiin ja tekemään asiasta rikosilmoitus.