Tutkimus: Pienet ja pitkäkuonoiset koirat elävät pisimpään

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Laajassa tutkimuksessa on selvitetty erilaisten koirien eliniänodotteita. Tutkimusaineiston perusteella määriteltiin, että pienillä ja pitkäkuonoisilla koirilla on kaikista pisimmät eliniät. Niiden keskimääräinen elinaika on 13,3 vuotta.

Litteäkuonoiset koirat elävät saman tutkimuksen mukaan keskimäärin yhdeksän vuotta. Sen sijaan naaraskoirien elinikä on yleensä korkeampi kuin uroskoirien. Kaikista lyhyin elämä on litteäkuonoisilla ja keskikokoisilla uroskoirilla. Pisimpään elävät pienet ja pitkäkuonoiset naaraskoirat.

– Keskikokoiset ja litteäkuonoiset uroskoirat elävät lähes kolme kertaa todennäköisemmin lyhyen elämän kuin pienikokoiset ja pitkäkuonoiset naaraat, tutkimuksen tehnyt Dogs Trustin tutkija, tohtori Kristen McMillan kertoo.

Pisin eliniänodote tutkimuksen mukaan on lancashirenkarjakoiralla eli lancashire heelerillä. Ne elävät keskimäärin 15,4 vuotta. Kaukasiankoirien elinikä oli tutkimuksen mukaan lyhyin, vain 5,4 vuotta keskimäärin. Dogs Trust -tutkimuksessa kerättiin tietoja lähteistä.