Haminan kohuttu mursu toivottaa museovieraat tervetulleeksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kesällä 2022 Norjanmereltä Tanskan salmen kautta Itämereen uiskennellut, niin sanottu Haminan mursu, on toivottamassa ihmiset tervetulleeksi Luonnontieteellisen keskusmuseon aulassa, Helsingissä. Moni museovieras yllättyy mursun suuresta koosta. Mursu on ripustettu ala-aulan kattoon, lipunmyynnin välittömään läheisyyteen.

Kerroimme jo aiemmin, että mursun saaminen esille näyttelyyn oli melkoinen urakka museon kokeneille ammattilaisille. Pelkästään mursun nahka painoi 120 kiloa ennen konservointia, joten eläimen siirtely oli vaivalloista ja mahdotonta yhden henkilön voimin. Stara kävi katsomassa mursua livenä ja se näytti eläväiseltä, vaikka olikin ennen kuolemaansa huonovointinen.

Mursunaaras yritettiin pelastaa ja se kuoli matkalla Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Ruumiinavauksessa sen kuolinsyiksi todettiin nälkiintyminen, heikko yleiskunto ja stressin laukaisema sydänpysähdys. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun mursun tiedetään tulleen Itämeren sisäosiin.