Tänään on valtakunnallinen Varautumispäivä: Pullovesi unohtuu useimmilta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) viettää tänään Valtakunnallista Varautumispäivää. SPEKin mukaan suomalaisten varautuminen poikkeustilanteisiin on suhteellisen hyvällä mallilla, mutta osa luulee yhteiskunnan auttavan välittömästi poikkeustilanteessa tai peräti kauppojen olevan auki normaalisti.

– Osa ihmisistä luottaa yhteiskunnan apuun häiriötilanteissa ja siihen, että esimerkiksi kaupat ovat auki. Tämä on ihan ymmärrettävä ajatus, mutta esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko vaikuttaa moneen asiaan: vedentuloon, ruoanlaittoon, hygieniaan, kauppojen aukioloon, maksamiseen, kännykkään ja verkkoyhteyksiin, SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju kertoo.

Varautumistarvikkeista suomalaisilla on hyvin hoidossa lääkkeet, valonlähteet ja paristot, mutta heikommin pullovesi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), Kuntaliitto ja Huoltovarmuuskeskus (HVK) korostavat, että kansalaisten omatoiminen varautuminen parantaa koko Suomen kriisinkestävyyttä. Viranomaisten voimavarat suunnataan häiriötilanteessa ensisijaisesti tilanteen ratkaisemiseen ja eniten apua tarvitseville.

Ohjeet omatoimisesta varautumisesta löytyvät 72tuntia.fi-verkkosivuilta.