Tutkijat selvittivät: Nämä ihmiset kuolevat muita todennäköisemmin stressiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen elimistö voi mennä stressistä häiriötilaan, jolloin kuolemanriski kasvaa ja kokonaisvaltainen terveys on vaakalaudalla. Itä-Suomen yliopisto tutki, mitkä tekijät altistavat ihmisen suuremmalle stressin kuormitukselle. Tulokset ovat huolestuttavia.

Eniten vaarassa ovat miehet, jotka ovat matalasti koulutettuja, korkeammassa iässä ja harrastavat hyvin vähän tai eivät ollenkaan liikuntaa. Stressikuormitusta lisävät masennuksen oireet ja runsas alkoholin käyttö. Mitä enemmän henkilöllä oli riskiryhmään altistavia tekijöitä, sitä suurempi todennäköisyys hänellä oli sairastua lisää mielenterveyshäiriöihin. Tutkimuksessa oli mukana 5.000 suomalaista.

– Masennusoireista kärsivän olisi tärkeää saada kokonaisvaltaista apua, jossa huomioitaisiin hänen koko elämäntilanteeseensa, sanoo professori Kirsi Honkalampi.