Bali otti käyttöön turistiveron – saarella viime vuonna 5 000 000 matkailijaa

Matkailu · Tim Isokivi

Indonesian Bali on ollut pitkään suosittu turistikohde. Saarella otettiin ystävänpäivänä, eli 14. helmikuuta, käyttöön uusi turistivero. Sen suuruus on 150 000 Indonesian rupiaa, eli noin yhdeksän euroa henkilöltä.

Vero maksetaan STT:n mukaan sähköisesti verkkoportaalin kautta. Vero koskee ulkomaalaisia turisteja, mutta ei indonesialaisia kotimaanmatkailijoita. Ulkomaisia turisteja vieraili Balilla viime vuonna yhteensä noin viisi miljoonaa.

Turistiverolla pyritään suojelemaan Balin kulttuuria ja luontoa. Turismin suurella määrällä on varjopuolensa, joiden haittoja pyritään korjaamaan kasvattamalla matkailusta saatavia tuloja. Balin paikallishallinto julkaisi viime vuonna turisteille etikettioppaan häiriökäytöksen vähentämiseksi.