34-vuotias vompatti julistettiin maailman vanhimmaksi – tältä vanhus näyttää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Japanilaisessa eläintarhassa asuva vompatti on saavuttanut kunnioitettavan iän. 34-vuotias Wain on julistettu Guinnessin ennätystenkirjan toimesta maailman vanhimmaksi lajinsa edustajaksi. Wain pelastettiin marraskuussa 1989 auton alle jääneen emonsa pussista.

Ikedassa sijaitsevassa Satsukiyaman eläintarhassa asuva vompatti on nykyään ainakin 34 vuotta ja 100 vuorokautta vanha. On kuitenkin myös mahdollista, että se on jo yli 35-vuotias. Vompatit elävät luonnossa keskimäärin 5-15-vuotiaiksi. Eläintarhoissa elävien vompattien tiedetään elävän yli 20-vuotiaiksi.

Ennen Wainia maailman vanhimmaksi eläneen vompatin titteli kuului Australian Ballarat Wildlife Parkissa asuneelle Patrickille, joka menehtyi 30 vuoden ja 200 vuorokauden ikäisenä. Satsukiyaman eläintarhan johtaja Kozo Sejima kertoo Guinnessille vompatin pitkän iän olevan stressittömän elämätyylin ansiota. Hänen mukaansa Wain nukkuu silloin kun sitä huvittaa ja syö silloin kuin se haluaa.