Älä juo alkoholia tyhjään vatsaan – tutkimus paljasti miksi

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Alkoholia ei suositella juotavaksi tyhjään vatsaan. Nopeasti tulevan humalatilan mahdollisesti aiheuttamien riskien lisäksi tyhjään vatsaan juomisella voi olla vakavia, pidemmällä aikavälillä vaikuttavia terveysriskejä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa selvitettiin tyhjään vatsaan nautitun alkoholin terveysriskejä. Tutkimuksessa analysoitiin yhteensä 347 591 ihmisen terveystietoja vuosilta 2006-2021. Tutkimukseen osallistuneista 44 prosenttia kertoi juovansa alkoholia pääosin aterioiden yhteydessä ja 20 prosenttia syömättä mitään.

Mahasyövän riski oli tyhjään vatsaan juovien kohdalla 56 prosenttia. Maksasyövän riski oli 42 prosenttia ja peräsuolisyövän riski 17 prosenttia suurempi kuin alkoholia ruoan kanssa juovien kohdalla.

Tutkijoiden mukaan tulokseen eivät merkittävästi vaikuttaneet henkilön sukupuoli, painoindeksi, liikunnallisuus, tai tupakointi. Tulokset eivät myöskään juurikaan muuttuneet, jos huomioon otti henkilön alkoholin käytön kokonaismäärän tai sen, minkälaisia alkoholijuomia hän suosi.

Tutkimustulokset saattavat johtua esimerkiksi siitä, että alkoholi imeytyy ruoan kanssa nautittuna hitaammin kuin tyhjään vatsaan nautittuna. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gastroenterlogy-julkaisussa.