Metsähallitus varoittaa lumivyöryistä – muista nämä varautumisohjeet

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lapin tunturialueilla liikkuvien on nyt syytä olla tarkkana. Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteen mukaan lumivyöryjen vaaraluokka on osassa Lappia huomattava. Retkeilijöiden kannattaa siis pysytellä merkityillä reiteillä ja vältellä jyrkkiä rinteitä sekä niiden alapuolella olevia alueita.

– Ylläksen, Pallaksen ja Pyhä-Luoston luonnonvaraisilla tuntureilla on havaittu tänä talvena yhteensä jo 26 laattalumivyöryä. Vilkkaimpana päivänä lumivyöryjä on ollut viisi, kertoo Ski Patrol Ylläksen lumivyöryasiantuntija Tuomo Poukkanen Metsähallituksen tiedotteessa.

Retkeilijöitä kehotetaan varaamaan reitin suunnitteluun kunnolla aikaa. Reittejä voi tarkastella Luontoon.fi-sivustolla. Lumivyöryjen riskiä tunturialueilla voi puolestaan seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Metsähallituksen mukaan retkeilijän on hyvä muistaa seuraavat ohjeet:

  1. Kulje merkityillä reiteillä tai hiihtokeskuksen rinnealueella.
  2. Lumivyöryvaara saattaa vaikuttaa joidenkin reittien käyttöaikaan: Tarkista reitin käyttöaika sekä mahdolliset varoitukset reitin varrella. Osa reiteistä voi myös olla suljettuina koko talvikauden.
  3. Kulje loivemmilla (alle 25 asteen) alueilla, kaukana jyrkistä rinteistä ja niiden päällä olevista lumilipoista
  4. Kulje harjanteita ja korkeampia muotoja pitkin.
  5. Ole erityisen tarkkana luonnonvaraisilla rinteillä huonolla näkyväisyydellä – ympärillä olevan maaston arviointi on hankalaa.
  6. Tiedä missä olet: Lue karttaa ja käytä puhelimen maastokarttasovelluksia. Älä tukeudu pelkästään puhelimeen, vaan ota mukaan myös paperikartta.