Saimaannorpan pesimärauha julistettiin alkaneeksi – vapaaehtoiset kolastivat yli 250 apukinosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saimaannorppien pesimärauha julistetaan vuosittain WWF Suomen toimesta. Erittäin uhanalaisen lajin pesimäaika ajoittuu helmi-maaliskuulle, jolloin kuutit syntyvät emon lumikinokseen kaivamiin pesiin. Ihmisen aiheuttama häiriö voi uhata kuutin selviytymistä.

Saimaannorpille kolattiin tänäkin vuonna apukinoksia Metsähallituksen Luontopalvelujen johdolla. Reilut 300 vapaaehtoista kolasi norpille yli 250 apukinosta eri puolilla Saimaata. Apukinoksia tehdään nykyään vuosittain, sillä arvaamattomien talviolosuhteiden vuoksi luonnonkinokset voivat sulaa nopeasti jäältä.

Merkittävän osan apukinoksista tekevät saimaannorppien koko lisääntymisalueella Pyhäselältä Suur-Saimaalle toimivat, paikallisista koostuvat ryhmät. WWF:n vapaaehtoiset kolasivat apukinoksia vastuualueellaan eteläisellä Saimaalla.

Tänä vuonna pesimärauhan julistaa palkittu kirjailija Henriikka Talvi, joka myös uudisti julistuksen WWF:n pyynnöstä. Aikaisempi julistus oli käytössä 30 vuotta. Tavin mukaan tekstin asu on modernisoitu, mutta ydinsanoma norpan rauhaan jättämisestä on pysynyt samana.