Tutkimus: Teepensaan juuriston bakteeri vaikuttaa juoman makuun

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Uuden tutkimuksen mukaan teen maku ja nautinnollisuus riippuu teekasvien juurista löytyvistä mikrobeista. Nämä mikrobit työskentelevät yhdessä lisätäkseen aminohappo teaniinin tuotantoa. Teaniini on nimittäin tärkein teen mausta vastaava ainesosa.

– Odotimme alunperin korkealaatuisten teekasvien juurista peräisin olevan synteettisen mikrobiyhteisön parantavan heikkolaatuisten teekasvien laatua. Yllätykseksemme kuitenkin huomasimme, että synteettinen mikrobiyhteisö ei ainoastaan paranna heikkolaatuisten teekasvien laatua, vaan sillä on myös merkittävästi edistävä vaikutus tiettyihin korkealaatuisiin teelajikkeisiin, tutkija Wenxin Tang Fujianin maatalous- ja metsätalousyliopistosta selitti.

Mikrobiyhteisöjä muokkaamalla voidaan tuottaa parempia teelajikkeita kuluttajille. Tiimin mukaan mikrobien vaikutus on erityisen voimakasta vähätyppisessä maaperässä. Nyt selvitetään, voisiko mikrobituotanto olla jopa parempi keino lajikkeiden jalostamiseen kuin nykyisin toteutettu geenimuuntelu.