Satelliitti syöksyi maahan – ei osunutkaan Suomeen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

ERS-2-satelliitti putosi Maan ilmakehään keskiviikkoiltana. Euroopan avaruusjärjestö ESAn satelliitin ennustettiin alun perin saattavan pudota jopa Suomen alueelle. Putoamispaikka sijaitsi kuitenkin lopulta melko kaukana Pohjois-Euroopasta. ERS-2 putosi Tyynelle valtamerelle keskiviikkona kello 19 jälkeen.

Lopullinen putoamispaikka sijaitsi Alaskan ja Havaijin välillä. Ilmatieteen laitos tiedotti jo hieman aikaisemmin satelliitin ohittaneen Suomen. Satelliitti saavutti keskiviikkona kriittisen noin 80 kilometrin korkeuden. Tuossa vaiheessa satelliitti alkoi hajota kappaleiksi. ESAn mukaan satelliitin pudonneiden osien ei tiedetä aiheuttaneen aineellista vahinkoa.

ERS-2 laukaistiin Maata kiertävälle radalle vuonna 1995. Kyseessä on Euroopan avaruusjärjestö ESAn kaukokarkoitussatelliitti, jota käytettiin muun muassa merten, jäätiköiden ja ilmakehän tutkimukseen. ERS-2 poistettiin käytöstä syyskuussa 2011.