Yhdysvaltalaisalus laskeutui Kuuhun – ensikertaa yli 50 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Miehittämätön yhdysvaltalaisalus Odysseus on laskeutunut onnistuneesti Kuun pinnalle. Intuitive Machines -yhtiön valmistama alus laskeutui Kuun etelänavan lähettyville torstain ja perjantain välisenä yönä noin puoli kaksi Suomen aikaa.

Hetki oli historiallinen. Yksikään yhdysvaltalainen alus ei ole laskeutunut Kuun pinnalle sitten vuoden 1972. Kyseessä oli myös ensimmäinen pehmeän laskeutumisen Kuuhun tehnyt yksityisvalmisteinen alus.

– Mikä menestys! Odysseus on saapunut Kuuhun. Tämä on suuri harppaus eteenpäin koko ihmiskunnalle, Odysseusta rahoittaneen NASAn johtaja Bill Nelson kuvaili videoviestissä laskeutumisen jälkeen.

Haasteita laskeutumisessa aiheutti muun muassa se, että Odysseuksen laserkäyttöisen etäisyysmittarin huomattiin lopettaneen toimintansa. Tämä viivästytti laskeutumista noin kahdella tunnilla. Vielä laskeutumisen jälkeenkin Maassa jouduttiin odottamaan 15 minuutin ajan Odysseuksen signaalia, jotta asialle saatiin vahvistus.

Aurinkovoimalla toimiva Odysseus on varustettu lukuisilla tutkimuslaitteilla. Luotaimella on tarkoitus muun muassa kerätä uutta tietoa Kuun pinnasta ja tutkia avaruussäätä. Space.com-sivuston mukaan Odysseuksen tehtävä kestää vain noin seitsemän vuorokautta, sillä alusta ei ole suunniteltu kestämään pitkiä aikoja Kuun kylmyydessä.