Laihdutuslääkkeistä yllättävä apu addiktioihin – vähentävät lääkeriippuvuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Useissa maissa käytetty laihdutuslääke on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi taistella ruokariippuvuuden lisäksi myös muita addiktioita vastaan. Lääkettä on määrätty alunperin liikalihavuuden torjuntaan, mutta sen on huomattu olevan tehokas myös kipulääkekoukussa olevien ihmisten hoitamisessa.

Injektiot voivat estää huumehimoa samalla tavalla kuin ne estävät halun syödä. Tutkimukseen osallistui 20 opioidiriippuvuudesta toipunutta potilasta, jotka saivat laihdutuslääkepistoksen kerran päivässä. Tulosten perusteella heidän mielihalunsa laimenivat 40 prosenttia pienemmäksi aiemmasta. Joillakin riippuvuuden aiheuttama himo kaikkosi kokonaan.

– Ajattelimme, että jos Ozempic-tyyppiset lääkkeet auttavat ihmisiä tuntemaan vähemmän nälkää, voisivat ne auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa myös vähemmän motivoituneeksi ottamaan huumeita. Olettamus osoittautui todeksi, professori Sue Grigson Penn State -yliopistosta sanoi.