Uusi tutkimus ultraprosessoidusta ruoasta – yhtä vaarallista kuin tupakka?

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uusi laaja tutkimus osoittaa, että ultraprosessoidun ruoan runsas kulutus voi olla haitallista terveydelle. Valmisaterioiden, sokeristen viljavalmisteiden ja massatuotettujen leipien kaltaisten ruokien runsas kulutus on yhdistetty 32 terveysongelman, kuten syövän, tyypin 2 diabeteksen ja mielenterveysongelmien, riskin kasvamiseen.

Australiassa Dunkinin yliopistossa tehty tutkimus on osoittanut, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa sisältävät ruokavaliot voivat olla haitallisia kehon jokaiselle osalle. Suurimmassa koskaan tehdystä tutkimusanalyysistä, johon osallistui 10 miljoonaa ihmistä, kävi, että eniten ultraprosessoitua ruokaa syövillä oli 40–66 prosenttia suurempi riski kuolla sydänsairauteen.

Paljon ultraprosessoituja ruokia kuluttavilla oli myös merkittävästi suurempi riski saada diagnoosi liikalihavuudesta, keuhkosairauksista ja unihäiriöistä. Tutkijat vertasivat tällaisia ruokia tupakkaan ja totesivat, että merkittäviä tekoja täytyy tehdä näiden tuotteiden kulutuksen hillitsemiseksi.

Tutkijat ovat Daily Mail -sivuston mukaan ehdottaneet, että ruokiin merkitään selvästi, että ne ovat ultraprosessoituja. UPF viittaa tuotteisiin, jotka sisältävät aineosia, joita ihmiset eivät yleensä lisäisi valmistaessaan kotiruokaa. Nämä lisäykset voivat sisältää kemikaaleja, väriaineita, makeutusaineita ja säilöntäaineita, jotka pidentävät tuotteiden säilyvyysaikaa. Tutkijoiden mukaan näiden tuotteiden mainontaa ja myyntiä olisi myös rajoitettava ja kiellettävä kouluissa ja sairaaloissa.