Poliisi paljasti metsästysrikoskokonaisuuden – salametsästys oli selkeästi johdettua

Ohhoh! · Tim Isokivi

Poliisi tiedottaa Suomen laajimman metsästysrikoskokonaisuuden esitutkinnan valmistuneen. Pohjois-Savon Lapinlahden alueella metsästettiin vuosina 2019-2023 laittomasti susia, ilveksiä, ahmoja ja muita rauhoitettuja eläimiä. Epäiltyjä tekijöitä on 34.

Poliisin mukaan salametsästys oli Case Savukukkona tunnetussa kokonaisuudessa selkeästi johdettua. Toimintaan osallistuneilla oli omat roolinsa ja tehtävänsä, joilla pyrittiin varmistamaan saaliin saaminen. Epäillyt ovat noin 30-75-vuotiaita miehiä.

Poliisi otti ensimmäiset Case Savukukon törkeistä metsästysrikoksista epäillyt kiinni maaliskuussa 2023 Pohjois-Savon ja Oulun aluilla. Tutkinnan edetessä selvisi rikoskokonaisuuden laajuus. Poliisi otti esitutkinnan yhteydessä väliaikaisesti haltuun noin 250 ampuma-asetta hallussapitoedellytysten arvioimiseksi.

Yksi salametsästäjien tappamista suurpedoista oli Luonnonvarakeskuksen seuraama Unna-susi. Suurpetoja haavoitettiin osassa tapauksissa siten, että eläimen epäillään kuolleen vammoihinsa myöhemmin. Kaadettuja suurpetoja metsästettiin lupailvesten ja ketun metsästyksen varjolla.

Suurpetojen lisäksi saaliiden joukossa oli rauhoitettuja lintuja, kuten joutsenia, haukkoja, korppi, kaulushaikara ja valkoposkihanhi. Poliisin mukaan salametsästys on Suomessa suhteellisen yleistä ja vaikeasti valvottavaa.