Viisi vinkkiä: Näin saat tuoreyrtit kasvamaan ikkunalaudalla

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Moni kasvattaa yrttejä kotona ympäri vuoden. Esimerkiksi basilika viihtyy maljakossa ja ruohosipuli omassa mullassaan. Kaupan ruukkuyrtin voi kasvattaa tuottamaan uutta satoa käytön jälkeen. Tällä viikolla vietetään yrttiviikkoa.

Kauppapuutarhaliiton mukaan yrttejä tuotetaan Suomessa vuosittain noin 30 miljoonaa ruukkua. Nyt alan toimijat ovat koonneet yrttiviikon kunniaksi viisi vinkkiä, joiden avulla vihreistä makunystyröitä hivelevistä kasveista saa mahdollisimman paljon irti.

1. Yrttejä suosimalla voi taklata liiallista suolan käyttöä ruuanlaitossa. Usein mausteeksi riittää vain suola, pippuri ja tuoreyrtit!

2. Tuoreet yrtit kannattaa lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta niiden raikkaat aromit ja ravinteet pysyvät hyvin mukana.

3. Miedot yrtit, kuten basilika, persilja ja tilli maistuvat reippaalla kädellä lisättyinä esimerkiksi salaateissa, keittojen päällä ja kastikkeissa.

4. Pehmeävartisista yrteistä kannattaa hyödyntää kaikki kasvin osat – myös varret voi hienontaa vaikkapa kastikkeen tai munakkaan joukkoon. Puuvartisista yrteistä hyödynnetään vihreät osat.

5. Säilytä kylmänarka basilika ja sitruunamelissa aina huoneenlämmössä, esimerkiksi vesilasissa oma muovikääre ympärillään. Muut tuoreyrtit viihtyvät jääkaapissa esimerkiksi kosteaan paperipyyhkeeseen käärittyinä.