Avaruus tarvitsee oman oikeusjärjestelmän – kuinka avaruusrikoksia ratkotaan?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Forensiikka tarkoittaa teknistä tutkimusta rikoksissa. Tutkinnassa etsitään jälkiä ja todistusaineistoa siitä, mitä on tapahtunut. Asiantuntijat ovat nyt kuvailleet astroforensiikan, eli avaruuden rikostutkinnan olevan viimeisin rikosteknisen tieteen haara.

Tiedemiehet uskovat, että niin sanotut avaruusvartijat joutuvat valvomaan lakia tulevaisuudessa myös maapallon ulkopuolella, kun ihmiset suuntaavat pidemmälle aurinkokuntaan. Tutkinta on kuitenkin aivan erilaista tilassa, jossa on erilainen painovoima. Se vaikuttaa esimerkiksi veritahrojen muodostumiseen.

Hullin yliopiston professori Graham Williams ja Staffordshiren yliopiston professori Zack Kowalske loivat äskettäin väärennettyjä verivärinäytteitä koelennolla. He havaitsivat, että veritahrat muodostuvat eri tavalla ilman painovoimaa, koska veripisarat putoavat toisella tapaa.

– Olemme enemmän kuin iloisia, että voimme käyttää galaksin ensimmäistä maan ulkopuolista rikosteknistä laboratoriota. Avaruus tarjoaa ainutlaatuisen ja ankaran ympäristön oikeuslääketieteellisille tutkimuksille. Muuttunut painovoima, kosminen säteily, äärimmäiset lämpötilat ja hapen tarve tarjoavat muutamia esimerkkejä muuttujista, joita tulevat tutkijat kohtaavat avaruusrikostutkinnassa, he selvensivät The Conversationissa.