Selvitys: Etelä-Savossa mökkeilevät haluavat enemmän etätöitä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Etelä-Savo on suosittu mökkeilyalue. Siellä sijaitsee lähes 50.000 vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää yhteensä neljäsmiljoona ihmistä. Monet heistä haluaisi pidentää mökkeilyviipymistä esimerkiksi sillä, että tekisivät töitä Etelä-Savosta käsin. Nyt mökkeilyajan pituuden on huomattu liittyvän mökkeilyn energiankulutukseen ja hiilijalanjälkeen.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein uudessa Laiturilla 3 -hankkeessa pyritään vähentämään vapaa-ajan asumisen energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Vapaa-ajan asumisen hiilijalanjälkeä voidaan hankkeen työntekijöiden mukaan pienentää pidentämällä mökillä vietettäviä ajanjaksoja, esimerkiksi työskentelemällä mökiltä käsin.

– Monille Etelä-Savossa mökkeileville tämä on mieluisa vaihtoehto: 44 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä mökillä etätöitä. Lisäksi vain kahdeksan prosenttia heistä, joille etätyöskentely olisi mahdollista, ei tee etätöitä mökillä, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein projektipäällikkö Tuula Pihkala kertoo.

Etätyöskentely mökillä edellyttää toimivia ja luotettavia internetyhteyksiä. Lisäksi etätyöskentelyä mökkipaikkakunnalla voidaan tukea tarjoamalla julkisia etätyö- ja kokoustiloja. Hanke tarjoaa Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaille nyt maksutonta energianeuvontaa ja vinkkejä parhaista keinoista energiankulutuksen vähentämiseksi omalla mökillä.