Oletko tilaamassa kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta? Muista tämä seikka

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni kotipuutarhuri suunnittelee jo tulevan kevään ja kesän istutuksia. Kaikki eivät suinkaan tyydy Suomesta saataviin kasveihin, vaan tilaavat taimia ja siemeniä ulkomailta. EU:n ulkopuolelta tilatessa on kuitenkin tärkeää huomioida rajoitukset.

– Näin kevään korvalla meillä on tärkeä muistutus viherpeukaloille: Jos suunnitelmissasi on tilata kotikäyttöön kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, selvitä tuontivaatimukset ennen tilaamista, kertoo Tullin tiedotteessa tulliylitarkastaja Jaana Viitakoski.

Kaikilla EU:n ulkopuolelta tilattavilla taimilla, ruukku- ja viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä täytyy olla kasvinterveystodistus. Ilman todistusta niitä ei voi tilata. Maksullisen kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen.

Ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan tullin toimesta haltuun ja hävitetään. Lisäksi Suomeen ei saa tuoda ollenkaan EU:n ulkopuolelta esimerkiksi havukasveja, sitruspuita, siemenperunaa ja tulipoltteen isäntäkasveja. Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä.

Tilaajan täytyy tehdä itse ilmoitus ruokavirastolle lähetyksen saavuttua Suomeen. Tilaamista on rajoitettu kasvitautien ja tuholaisten leviämisen ehkäisemiseksi. Tilaamiseen liittyvät rajoitukset voi selvittää Ruokaviraston sivuilta.