Kielitoimisto hyväksyi uusia sanoja – harva tunnistaa nämä kaikki

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Miltä kuulostavat sanat: arkikielistyä, bäkkäri, fleda, huoli-ilmoitus, jakeluvelvoite, jokaisenoikeus, jukupätkä, kaverillinen, kikkakolmonen, kosahtaa, kulttuurisota, mässy, näreissään, pentutehtailu, pesimälaji, pipolätkä, päälleliimattu, pörssisähkö, reaaliansioindeksi, reaktiovideo, sovitusti, ääk?

Nämä kaikki sanat ovat päässeet nyt osaksi Kielitoimiston virallista sanakirjaa. Vaikka ne ovat meille tuttuja, ei niitä ole aiemmin listattu sana-artikkeleiden joukkoon. Uusimmassa sanakirjassa on myös korjattu, täydennetty tai muuten ajantasaistettu jo listalle aiemmin päässeitä sanoja. Esimerkiksi DJ:tä tarkoittavaan levyjuontajaan on nyt lisätty vanhentuneisuudesta kertova merkintä vanh.

– Uudistettuja sana-artikkeleita on liki kolminkertainen määrä verrattuna sanakirjaan lisättyihin hakusanoihin, Kielitoimistosta kerrotaan.

Uusia sanoja on lisätty satoja ja vanhoja on muokattu tuhansittain. Kotimaisten kielten keskus Kotus ylläpitää Kielitoimiston sanakirjaa, joka kuvaa parhaiten nykykieltä sekä kielen vaihtelua ja muutosta Suomessa.