Koirankakkakeskustelu varma kevään merkki – pökäleissä piilee pöpöjä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mikäli ei lenkitä koiraansa maaseudulla tai taajaman ulkopuolella, tulee koiran jätökset kerätä. Kysymys ei ole pelkästään mielensäpahoittavien ihmisten hyvittelystä, vaan aidosti terveyskysymyksestä. Kadun reunassa muhiva kakkakasa voi olla varsinainen tautipesäke.

– Suomessa on tuoreimpien arvioiden mukaan yli 800.000 koiraa. Yksi koira ulostaa keskimäärin kaksi kertaa päivässä. Jos kaikki koiranomistajat jättäisivät koirankakat keräämättä, kertyisi maastoon joka päivä reilusti yli 1,5 miljoonaa uutta kakkakasaa, Agria Eläinvakuutus -yhtiö kertoo.

Suomessa koiran ulosteiden keräämisestä on säädetty järjestyslaissa, jonka mukaan koiran omistajan tai haltijan tulee huolehtia, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetuilla alueilla taajamassa. Kakoista voi tarttua muihin koiriin tai ihmisiin erilaisia loisia. Koiran ulosteessa on myös viruksia ja bakteereita, ja erilaiset tartunnat voivat olla vakavia rokottamattomille pikkupennuille tai yleiskunnoltaan heikommalle yksilölle.

– Keräämättömät koirankakat ärsyttävät syystä: ne tekevät ympäristöstä epäsiistin ja aiheuttavat hajuhaittoja sekä terveysriskejä.