Ruotsin kuningas myönsi Abba-yhtyeen jäsenille kunniamerkit

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ruotsalainen popyhtye Abba on saanut merkittävän tunnustuksen. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa myönsi yhtyeen jäsenille Vasa-ritarikunnan ensimmäisen luokan kunniamerkit. Kunniamerkkejä myönnettiin taiteessa, tieteessä, kaupassa ja viranhoidossa ansioituneille ihmisille.

Kunniamerkit saivat Abban Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad. Perusteluiksi annettiin se, että Abban jäsenet ovat tehneet erinomaista työtä ruotsalaisen ja kansainvälisen musiikin eteen. Kunniamerkkien myöntäminen ajoittui vuodelle, jolloin Abban euroviisuvoitosta on kulunut 50 vuotta.

Vasa-ritarikunta perustettiin vuonna 1772. Ritarikunnan kunniamerkkejä ei jaettu vuosina 1975-2022. Taannoin asiaan tuli kuitenkin muutos, ja vuodesta 2023 kunniamerkkejä on jälleen jaettu niin Ruotsin kansalaisille kuin ulkomaalaisillekin.

Abba nousi vuoden 1974 Euroviisujen myötä maailmanlaajuiseen suosioon. Yhtye julkaisi vuonna 2021 uutta musiikkia vuosikymmenten tauon jälkeen. Abba kuitenkin keikkailee nykyään vain virtuaaliyhtyeen muodossa.