Ihmiselle siirrettiin sian munuainen – kirurgit tekivät historiaa

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Yhdysvalloissa on tehty historiallinen lääketieteellinen operaatio. 62-vuotiaalle Richard Slamanille siirrettiin maailman ensimmäisenä ihmisenä geneettisesti muokattu sian munuainen. Elinsiirto tehtiin lauantaina Bostonin Massachusetts General Hospital -sairaalassa.

Slayman oli kärsinyt munuaissairaudesta. Hänelle siirrettiin ihmisluovuttajalta peräisin ollut munuainen vuonna 2018, mutta kyseinen elin lakkasi myöhemmin toimimasta. Mies toipuu parhaillaan tuoreesta elinsiirrosta, ja hänen odotetaan kotiutuvan sairaalasta pian.

CNN-uutissivuston mukaan lääkärit uskovat uuden munuaisen kestävän vuosien ajan. Eläinten ja ihmisten välisten elinsiirtojen toivotaan tuovan helpotusta siirrännäispulaan. Lääkärit kuitenkin myöntävät, että vieraslajisiirroissa on vielä runsaasti kysymysmerkkejä.