Schwarzeneggerin maailmanmaineeseen nostanut kehonrakennuselokuva suoratoistossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Netflixin valikoimiin on lisätty elokuvaklassikko, joka varmasti kiinnostaa erityisesti Arnold Schwarzeneggerin faneja ja kehonrakennuksesta kiinnostuneita. Kyseessä on vuonna 1977 valmistunut Arnold on Rautaa eli Pumping Iron, joka yhdistelee dokumenttia ja fiktiota.

Elokuva seuraa Mr. Universe ja Mr. Olympia -kilpailuihin valmistautuvia kehonrakentajia. Keskiössä on erityisesti Schwarzeneggerin ja Lou Ferringnon välinen kilpailu. Molemmat olivat noihin aikoihin kehonrakennuksen suurnimiä.

Pumping Iron edesauttoi Schwarzeneggerin nousua supertähdeksi. Itävaltalaistähti oli jo ennestään tehnyt joitain rooleja kansainvälisissä elokuvatuotannoissa, mutta tähden saama julkisuus kasvoi toden teolla dokumenttielokuvan ansiosta. Viittä vuotta myöhemmin hän näytteli jo pääroolia Conan Barbaari -elokuvassa.

Kilpakumppani Ferrignosta ei tullut lopulta yhtä kuuluisaa kuin Schwarzeneggerista, mutta ansioitta ei hänenkään Hollywood-uransa jäänyt. Ferrigno nimittäin nappasi nimikkoroolin 1970-luvun The Incredible Hulk -sarjassa sitä niin ikään tavoitelleen Schwarzeneggerin nenän edestä.