Tiedemiehet: Asuinpaikka ratkaiseva tekijä dementiaan sairastumisessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin, että liikenteen aiheuttama magneettinen pöly on kytköksissä Alzheimerin taudin puhkeamiseen. Nyt tiedemiehet selventävät, että asuinpaikalla on merkitystä myös muiden aviosairauksien ilmentymisen kanssa. Köyhällä alueella asuminen lisää dementian riskiä.

Uusi tutkimus tukee pitkään vallalla ollutta näkemystä, jonka mukaan heikommassa asemassa olevat ihmiset kärsivät todennäköisemmin dementiasta. Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Duke-yliopistossa tehty tutkimus on tukenut pitkäaikaisia olettamuksia siitä, että köyhyys, alhaiset palkat ja koulutuksen puute ovat heikentäneet aivojen terveyttä köyhillä alueilla. Syy on elinympäristössä.

Köyhillä alueilla on yleensä enemmän kauppoja, jotka myyvät epäterveellistä ruokaa ja liikuntaharrastusten harjoittaminen on vaikeampaa. Rikollisuus ja epäsosiaalinen käyttäytyminen ovat myös tyypillisesti yleisimpiä matalaluokkaisissa elinympäristöissä, ja tämä lisää ihmisten stressitasoa ja vanhentaa asukkaiden aivoja kolmella vuodella.

– Monet yksilölliset valinnat, kuten mitä syöt, mitä teet ja kenen kanssa vapaa-ajallasi vaikuttavat terveyteen ja ovat usein riippuvaisia asuinpaikastasi, tutkimusta johtanut tohtori Aaron Reuben, kliininen neuropsykologi selvensi EurekAlertin mukaan.